Home >> Asterix van A tot Z >> Thematische informatiedossiers >> De verjarrdag van Asterix en Obelix

De verjarrdag van Asterix en Obelix

Nadat Albert Uderzo ons op de eerste bladzijden van Asterix en Latraviata al had vergast op een blije familiehereniging om de gezamenlijke verjaardagen te vieren van onze twee helden, vlogen de epistulae uit GalliŽ ons om de oren met de mededeling dat -o, heiligschennis- de verjaardag van Obelix al eens eerder was gevierd in Obelix en Co, zonder dat zijn beroemde kompaan toen echter in de bloemetjes werd gezet. Was Albert Uderzo het noorden kwijt en kent hij zijn eigen wereld niet? Helemaal niet! Bewijs? We geven u een extract uit een interview dat de auteur gaf aan het Viruele dorp tijdens de voorbereiding van Asterix en Latraviata. Nadat hij had onthuld dat de verjaardag van Asterix een belangrijke rol speelde in het nieuwe verhaal, antwoordde Albert Uderzo als volgt op de vraag "Het is niet de eerste keer dat er een verjaardag wordt gevierd, niet?": "Ja, dat klopt, we hebben al eens de verjaardag van Obelix gevierd ook! Die van Asterix echter nog niet, tenzij op het feest voor de 35e verjaardag van de strip toen ik me voor de lol de geboorte van Asterix heb voorgesteld voor de Uitzonderlijke Krant. Ik liet toen uitschijnen dat hij op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip als Obelix was geboren en sindsdien hang ik daar natuurlijk aan vast!"

Het ging dus helemaal niet om een fout, maar wel om een bewuste keuze van de auteur. Aandachtige lezers zullen bovendien hebben opgemerkt dat in Asterix en Latraviata directe allusies worden gemaakt op Obelix en Co. Zo beeldt Obelix zich op tekening vijf en zes van de tweede pagina in dat hij een heel Romeins legioen zal krijgen als geschenk, waarbij hij "He! He! He!" zegt, een verwijzing naar de mysterieuze antwoorden van de GalliŽrs in Obelix en Co (tekening zes op pagina drie, bijvoorbeeld). Albert Uderzo kent de Asterix-wereld dus op zijn duimpje en heeft voor de meest aandachtige lezers steeds 100% Gallische private jokes in petto!

Een aantal knorrepotten vinden het echter nog steeds niet kunnen dat Asterix geen geschenk heeft gekregen in Obelix en Co. En hoewel Albert Uderzo hier geen antwoord op heeft gegeven, kunnen we ons goed voorstellen dat Asterix, als trouwe vriend, een verjaardagsfeest heeft georganiseerd op maat van zijn kompaan (een heel legioen verse Romeinen, dus!). De drijvende kracht van Asterix achter het hele feest blijkt ook uit tekening negen op bladzijde vier, waar hij Panoramix om advies vraagt vooraleer hij zijn plan uitvoert. Je moet toegeven dat het Asterix in deze context moeilijk zou gevallen zijn om het hele Dorp nog eens in te zetten om een feest voor zichzelf te organiseren ook! Iedereen was immers betrokken bij het feest voor Obelix, zodat er voor Asterix zelf geen tijd was. We zijn er echter van overtuigd dat de verrassing op het gezicht van Obelix voor Asterix de leukste manier was om hun gezamenlijke verjaardag te vieren.

We geven het laatste woord aan Albert Uderzo, die ons uitlegt dat deze verjaardag in de eerste plaats een symbool vormt voor de eenheid van het utopische Armoricaanse Dorpje: "Het is eigenlijk de geboorte van heel de Asterix-familie, van het hele Dorp. De echte geboorte vond plaats in de geest van Renť Goscinny en mezelf in 1959, toen we Asterix creŽerden na een flink aantal glaasjes pastis." Broeva! Haro!

Valid XHTML 1.0 Transitional