Home >> Asterix van A tot Z >> Thematische informatiedossiers

Thematische informatiedossiers

Tot welk ras behoort Idefix? Wat eten de onverzettelijke GalliŽrs? Wat zijn de geheimen van de verjaardag van Asterix en Obelix? De waarheid is deze: in de "Ixfiles, samengesteld door de raadselachtige druÔde Mulderenscullix, zul je de antwoorden vinden op je brandende vragen. Geen gepieker meer 's nachts!

Tel de IX verzamelde aanwijzingen op, voeg er CCII aan toe, en je kent de code van de kluis!

De verjaardag van Asterix en Obelix


Nadat Albert Uderzo ons op de eerste bladzijden van Asterix en Latraviata al had vergast op een blije familiehereniging om de gezamenlijke verjaardagen te vieren van onze twee helden, vlogen de epistulae uit GalliŽ ons om de oren met de mededeling dat -o, heiligschennis- de verjaardag van Obelix al eens eerder was gevierd in Obelix en Co, zonder dat zijn beroemde kompaan toen echter in de bloemetjes werd gezet. Was Albert Uderzo het noorden kwijt en kent hij zijn eigen wereld niet? Helemaal niet! Bewijs?

>> Meer info...

Zijn de Belgen echt de aller-dappersten?


Tussen de bewonderende kreten van de bezoekers die geluk hadden om in Brussel de wereldpremiŤre van De spiegelwereld van Asterix te ontdekken, de allereerste expositie ter meerdere eer en glorie van de meest mythische aller GalliŽrs waarop alle facetten van zijn omvangrijke wereld werden onthuld, was in de wandelgangen regelmatig ook de vraag te horen: "Zijn de Belgen nu echt de dappersten, of komt die eer toe aan de Keltiljons?"

>> Meer info...

Welk soort hond is Idefix?


Het is een vraag die heel wat van onze lezers al lange tijd door het hoofd spookt. Het is zelfs al een aantal keer gebeurd dat mensen bij ons kwamen aankloppen omdat ze graag een echte Idefix wilden kopen voor bij hen thuis! Onze kleine Gallische viervoeter is echter simpelweg uniek. Idefix, die bij zijn eerste optreden in Asterix en de ronde van Gallia nog werd omschreven als 'een hondje van een onbestemd ras', is dus ontsproten uit de verbeelding van Albert Uderzo.

>> Meer info...

De gallische gastronomie


In de eerste aflevering kwam het nog niet veel aan bod, behalve misschien tijdens het onvermijdelijke slotmaal met de geroosterde everzwijnen, maar het voedsel neemt gaandeweg een grotere plaats in de albums in en wordt zelfs een obsessie voor Obelix, die ondanks zijn legendarische eetlust zelf van mening is dan hij beslist NIET dik is!

>> Meer info...

Valid XHTML 1.0 Transitional